Néhány ötlet a karácsonyi készülődéshez

A karácsonyi dekoráció feladata megalapozni a varázslatos ünnepi hangulatot, segít elfeledtetni a hétköznapok nyűgjeit. A feldíszített karácsonyfa felállítása mellett nagyon sok apró részlet segíthet az ünnepi hangulat megteremtésében és ehhez nem kell lakberendezőnek lennünk, elég, ha válogatunk az alábbi ötletekből.

A karácsony sokunk kedvenc ünnepe. Ilyenkor együtt élvezhetjük a családunkkal a sok-sok előkészület eredményét, a csodásan feldíszített otthonunkat az ünnepi fények ragyogásában. A mézeskalács fűszeres illata vonzó keveréket alkot a fenyő üdeségével. Az ételek az asztalon, a gyertyák az illatok a dekoráció együtt csodás karácsonyi hangulatot teremtenek.

Az ünnep ideje alatt a nappali-étkező az a helyiség ahol a legtöbb időt fogja eltölteni a vendégsereg ezért a díszítés megálmodása során ide érdemes a legtöbb dekorációt tervezni, de az erős túlzásokat érdemes kerülni.  Jobb, ha azért esnek ámulatba milyen szép minden, mintha azért, mert giccsparádé várja őket.

Akik szeretik az egyszerű megoldásokat saját maguk is készíthetnek adventi koszorút. Csak egy koszorúalap kell hozzá és dekorációkat, gyertyákat, szalagokat virágpiacokon vagy bevásárlóközpontokban szerezhetünk be hozzá. Különböző magazinokban, blogokban számos dekorációs ötletből válogathatunk. Ugyanígy kopogtatót is készíthetünk a bejárati ajtóra. Egy minimalista egyszerű darabbal biztos a siker.

Az erdei sétáinkról ne térjünk vissza üres kézzel, mert a toboz az egyik legmutatósabb karácsonyi dekor, akár natúr valóságában használjuk akár arany vagy ezüst festékkel lefújva. Átlátszó üvegtálba halmozva önmagában is jól mutat. Az erdőből különböző bogyókat, terméseket, ágakat is hozhatunk, amelyek segítségével természetes és mutatós vintage stílusú dekorációt készíthetünk.

Az ünnep tájékán előkerülnek a többszintes süteménytartók, fémből vagy porcelánból. Ha valami izgalmas dekorációra vágyunk tele tehetjük karácsony díszekkel, fenyőtobozokkal. Lenyűgöző hatást érhetünk el vele. Használhatunk fehér boákat és arany vagy ezüst díszeket, ezzel téli hangulatot varázsolva.
A fejre állított pezsgőspoharak alá is tehetünk különböző karácsonyi díszeket, bogyókat. A talpára kis mécsest, a szárát szalaggal is dekorálhatjuk. Egyszerű és bárhogyan kombinálható.

A karácsonyi asztalterítő többnyire fehér vagy nyersszín, amelyen jól mutat egy aranymintás, fenyőzöld vagy kék futó, de a rose gold színnel sem foghatunk mellé. Érdemes egy alapszínt kiválasztani és következetesen arra építeni a dekort, például az arany szín remekül párosítható a fenyő zöldjével. A só és borsszórókból is találunk ünnepit, amelyek kicsi, de fontos alkotóelemei az ünnepi asztalnak. A fenyőágak, díszes gyertyatartók, szalvétagyűrűk összhangja lenyűgözi majd a vendégsereget. A bátrak némi műhóval is fokozhatják a hatást.

Ha ügyes kezű gyerekekkel készülődünk színes csillogó papírdíszeket is alkothatunk csillag, fenyőfa, rénszarvas vagy popcorn füzért, amelyeknek már a közös elkészítése is hangulatos élmény és a gyermekünk is nagyon büszke lesz, hogy a keze munkája is szerepelhet az ünnepen. Ablakdíszeket is készíthetünk sima fehér géppapírból. Tapétaragasztóvak vagy cellux-szal felragasztva nagyon mutatósak a vágtató szarvasok, csipkés hópelyhek. Ha emellett az ablakok még díszkivilágítást is kapnak, csodás látványt komponálhatunk. A legnagyobb értéke mind ezeknek a közös alkotás élménye, amelyben mi legalább annyi örömet lelhetünk, mint a gyermekeink.

A szépen megterített étkezőasztal fölé is belógathatunk papírcsillagokat, csillogó üveggömböket vagy más díszeket. Ezzel még ünnepibbé varázsolhatjuk a karácsonyi vacsora hangulatát. A szép befőttesüvegekbe vagy üveggömbökbe a lakás több pontján elhelyezett fenyőágacskák mini karácsonyfaként nagyon jól mutatnak. Fújhatunk rájuk műhót vagy csillámport. Kicsi led égősorral is fokozhatjuk a hatást.

A karácsonyfa feldíszítése nem mindenkinek okoz örömet. Ha a háziasszony nem tudja, valamelyik családtagnak leosztani a feladatot plusz teherré válhat. Ilyenkor választhatunk például műfenyőt, amelyet akár már hetekkel karácsony előtt feldíszíthetünk. Ezzel egy fontos teendő pipa. A másik megoldás, hogy földlabdás fenyőt vásárolunk, amelyre nem kerül díszítés, csupán a cserepét vonjuk be csillogó csomagolópapírral vagy helyezzük egy szép kaspóba.

Amivel nem érdemes spórolni az ünnepen azok a fények. A sokszínű, vagy fehér led fénysorok helyet kaphatnak a karácsonyfán kívül az ablakon, az ablakpárkányon, az erkély korlátján vagy kerti tuján is. A fehér fényekből érdemes a melegebb hatásúakat választani. Vannak, akik nagyon komolyan veszik a karácsonyi fényeket és a kertjük és házuk kívülről is díszkivilágítást kap. Válasszon mindenki ízlése és pénztárcája szerint. Ebben sem lehet hibázni, legfeljebb azzal, ha nem használunk semmilyent.

Az élő lángnak is nagy szerepe van karácsonykor. Vegyük elő a gyertyatartókat, mécsestartókat és használjuk őket, természetes a megfelelő elővigyázatosság mellett. Átlátszó hosszú nyakú üveg aljára szórhatunk piros bogyókat, amelyeket az erdei sétánkon gyűjtöttünk, rá apró fenyőágacskát tehetünk és az üveg szájába gyertyát helyezhetünk. A lakás bármely részében jól mutat.
A fahéjillat a karácsony illata. Ha a frissen sült mézeskalácsok már nem árasztanak elég intenzív illatot néhány fahéj rudacskával, illatgyertyával vagy illóolaj párologtatásával gondoskodhatunk a mámorító illatfelhőről.
Boldog készülődést mindenkinek!