Színek az otthonunkban

Nem mindenki választ lakberendezőt az otthona kialakításakor, persze ez nem is kötelező. Néhány a színekre vonatkozó szabály segíthet a harmónia megteremtésében. Ha még eddig nem hallottál a triádról vagy színkörről, akkor itt az ideje.

A bútoraink kiválasztásakor előfordulhat, hogy csak a stílusra és formára figyelünk oda és a színek összehangolása valahogy elmarad. Amikor minden a helyére kerül, derül csak ki, hogy a szivárvány minden színét sikerült összeválogatni és így együtt már nem mutat jól. Bármilyen stílusú a lakás a berendezését érdemes a megfelelő árnyalatok kiválasztásával kezdeni.

Jó, ha tisztában vagyunk néhány színszabállyal és persze azzal is milyen kapcsolat van egyes színek és az általuk kiváltott érzelmek között. Fontos hogy te nagyon jól érezd magad az otthonodban, de még jobb, ha a vendégeid is dicséretekkel halmoznak el, ami pedig még árulkodóbb, ha annyira hívogató az otthonod, hogy a vendégeid észre sem veszik, hogy már ideje haza indulni.

A színkör

A színkör a lakberendezés nagyon fontos kelléke, ami segít összehangolni a kedvenc színeidet, hogy az otthonod harmóniát sugározhasson. A kör 12 színt és azok árnyalatait tartalmazza.

Az elsődleges színek az: piros, sárga és a kék, amelyek nem keverhetők ki más színekből. Felhasználásukkal drámai hatást érhetünk el. Feketével és fehérrel kiegészítve születhetnek meg a pop art lakások. Nagyon bátor megoldás lehet a szoba kiemelet falát pirosra festeni és a szobát a piros árnyalataival berendezni.

Másodlagos színek: a narancssárga, zöld és a bíbor. Ezeket az elsődleges színekből keverhetjük ki. A segítségükkel visszafogottabb hatást érhetünk el. Például a pirosat a falra festve túl erősnek találjuk, de a narancssárga egy halványabb árnyalata beilleszthető az elképzeléseinkbe.

Harmadlagos színek: sárga-narancssárga, piros-narancssárga,

piros-bíbor, kék-zöld, sárga-zöld, amelyek az elsődleges és a másodlagos színek keverésével érhetők el. Képesek összefogni a szoba színsémáját és a kiegészítőkkel átmenetet képeznek a hangsúlyosabb árnyalatok között.

A semleges színek ereje

Ha megtaláltad a színeidet szabadon játszhatsz velük, ehhez semleges színekre: fehérre, szürkére és feketésre lesz szükség. A fehér hozzáadásával világosíthatjuk, a feketével tompíthatjuk a kiválasztott színt, a szürke pedig az árnyalására szolgál.

Mindenki számára sajnos nem adott a lehetőség, hogy ezen a módon tetszés szerint változtassa a falfestéket. A harmónia eléréséhez a semleges színű bútorok is tökéletesen megfelelnek.

Hideg és meleg színek

A kék és a zöld hideg színnek számít a sárga és piros melegnek. Az olyan helyiségekben amelyt vidám beszélgetésekre szánj meleg színek a javasoltak. Ha tágasság és nyugalom érzetét szeretnéd sugallani azt a hideg színek használatával érheted el. A hálószobába például inkább hideg színek a javasoltak.

Hosszú szűk folyosók rövidebbnek érzékelhetők meleg színre festve. A szín kiválasztásánál az adott szoba méretét is tanácsos figyelembe venni. Apró szoba meleg színnel még kisebbnek tűnhet, ahogyan a nagyméretű helyiségeket sem tanácsos hideg színre festeni, mert barátságtalanul nagynak érezhetjük.

A színek érzelmeket hívnak elő bennünk

A színek érzelmeket hívnak elő bennünk és a történelem során számos mögöttes tartalom is kapcsolódott hozzájuk. Ezeket az otthonunkban használt színek kiválasztásakor is hasznos figyelembe venni.

Ha élénkítő, vibráló környezetet szeretnél, magad körül akkor a pirosat válaszd. Nagy mennyiségben fenyegetően hat, a vörös árnyalat pedig növelheti a pulzusszámot. A bordó árnyalat a szenvedély, a szeret és a boldogság színe. A vendéglátóhelyek szívesen használják a pirosat, energiát sugárzó hatása miatt. A piros padló élénkíthet a plafonon használva nyomasztó hatást kelthet.

A sárga az optimizmus, a napfény és az élénkség színe. Tompább árnyalatai retro hatást keltenek. Sokak idegenkednek a használatától, mert élesnek, harsogónak találják. Jó tulajdonsága hogy remekül hangsúlyozza a formákat így egy hideg árnyalatú szobában csodásan mutathat egy sárga fotel vagy néhány dekorációs elem. Frissességet sugárzó tulajdonsága miatt szívesen használják gyerekszobában illetve a konyhában.

A lila a régi időkben a legdrágább színek egyike volt, mert speciális eljárással lehetett csak előállítani. Nem csoda, hogy az elegancia és a luxus színe emellett a misztikum védjegye is. Óvatosan kell adagolni, mert ha túl sok van belőle nyomasztó hangulatot sugározhat. Rózsaszínnel vagy pirossal kombinálva modern összkép érhető el vele.

A rózsaszín friss és bájos, a nőiesség és a kifinomultság jelképe. A kislányszobák megunhatatlan alapszíne. Feketével kombinálva sikkes hangulatot teremt, de egy két pink bútorral is lenyűgöző hatást érhetünk el, a megfelelő térben.

A zöld nyugtató, pihentető hatású. Természetes és tisztaság hangulatát varázsolja az otthonunkba, ahol biztonságban, védve vagyunk. Nagyon sötét árnyalata komorrá teszi a teret a túl világos pedig komolytalan.

A kék a nyugalom és a természetesség védjegye. Pihenő és dolgozószoba színeként remek választás. A szűkös terek optikai tágításához is alkalmas. Kutatások szerint étvágycsökkentő hatású, ezért konyhai eszközök színeként ritkán találkozhatunk vele.

A fekete a kifinomultság és az elegancia színe. Okosan kombinálva más színekkel lenyűgöző hatás érhető el vele. Mivel a gyász színe is fontos okosan megválasztani az arányokat. Tökéletesen alkalmas egyes bútorok vagy terek kihangsúlyozására.

A fehér frissességet és tisztaságot sugároz, emellett könnyedséget és a lebegés illúzióját kelti. Kiváló alapszín lehet bármilyen térben, nem vonja el a figyelmet a bútorokról vagy dekorációs elemekről. Túltolni azért nem tanácsos, mert túl sok belőle hideg, steril benyomást kelthet. A fehér falak kellemes hangulatúak, elleneben a fehér padló „rám ne lépj” üzenetet hordoz. Modern, skandináv stílusú otthonok kedvelt alapszíne.

A barna a huszadik század első felében széles körben használatos, uralkodó szín volt a lakberendezésben. Ma már leginkább a natúr bútorok természetes színeként jelenik meg. Földszínként biztonság árad belőle. Nagy mennyiségben öreges, elavult hatást kelt. Okosan adagolva természetessé, rusztikussá teszi a hangulatot. A lakberendezés referenciáimban megtalálható néhány eddigi munkám.

Komplementer színsémazínsémák segítenek benne, hogy a részletek harmóniába

A színsémák segítenekbenne, hogy a részletek harmóniába kerülejenek egymással. A legegyszerűbb választás a komplementer. E szerint két egymással ellentétesen elhelyezkedő sznt választunk ki a sznkörből. ezekből kevés, de hangsúlyos elemet érdemes kiválasztani a lakberendezés során. A semleges színek választása nagyon előnyös mert megnyugtatják a szemet a könnyen intenzívvé váló térben.

A megosztott komplementer színséma használata során egy domináns szín kerül kiválasztásra és a szembe lévő helyett a két mellett lévőt választjuk ki. Így három színt variálhatunk, amelyből kettő egymáshoz közeli árnyalat. Az elsődleges szín kapja, a főszerepet a térben a másik két szín pedig ellensúlyozza azt.

Az analóg színséma a színkör három egy más mellett elhelyezkedő színét jelöli. Többnyire két színt alkalmaznak elsődlegesként és a harmadik a kiegészítő árnyalat. A lakberendezők ajánlata az arányokkal kapcsolatosan a 60-30-10. Az első a domináns a második ezt egészíti, ki a harmadik pedig a másodikat egészíti ki. Mivel a felhasznált színek nem egymás ellentétei így harmóniában vannak egymással. Az arányokra itt is ügyelni kell. Modern megjelenést érhetünk el semleges színekből kialakított színkombinációkkal.

A színkörre helyezett háromszög csúcsainál elhelyezkedő színek használatával vidám, játékos végeredményt kaphatunk. Többnyire gyerekszobában alkalmazzák a lakberendezők.

Ugyanezt négyzet alkalmazásával a négyzet sarkai jelölik a felhasználandó árnyalatokat.