A gyerekszoba

A lakberendezési tevékenység egyik legnagyobb kihívása a gyerekszoba megtervezése. Rendkívül összetett feladat, hiszen ahogy a gyerekszoba lakója növekszik, úgy változnak az igényei is. Egy gyerekszobát nem egy, hanem legalább három életkorra alkalmasnak kell tervezni.  Mindezt úgy, hogy a gyermek igényeinek változásával a gyerekszobát a lehető legpraktikusabban, legolcsóbban lehessen átalakítani.

A gyerekszobát nemcsak több életkorra kell tervezni, de sok funkció ellátására alkalmassá kell tenni. Hisz itt nem csak alszik a csemeténk, hanem játszik, tanul, játékokat, tanszereket tárol, sőt, csecsemőkorban az is megeshet, hogy itt zajlik az esti fürdetés és az etetések is.

A szoba legyen napfénnyel jól ellátott, és jól szellőztethető. A szoba árnyékolását mindenképp oldjuk meg, redőnnyel, reluxával, vagy sötétítő függönnyel, hogy csecsemő és kisgyermekkorban a délutáni alvás zavartalan legyen.

A padlóra mindenképp meleg burkolat kerüljön, ami lehet szálkamentes fapadló, hajópadló, laminált parketta, stb.

Az általános világítás mellett használhatunk helyi világításokat is, de mindenképp olyat, amit a gyermek nem ér el.

A bútorokat mindenképp úgy rendezzük el, hogy a szoba könnyen takarítható legyen!

Mielőtt életkoronként elemeznénk a gyerekszoba berendezési tárgyait, mindenképp szükséges néhány biztonsági követelményt megemlíteni:

  • a gyerekszoba bútorai minden életkorban stabilak legyenek
  • a magas polcokat, állványokat falhoz kell rögzíteni
  • 4 évesnél kisebb gyermek ne aludjon emeletes ágy felső szintjén
  • ne tegyünk üvegajtós szekrényt a gyerekszobába
  • forró fűtőtest elé tegyünk rácsot
  • lépcső alját és tetejét alacsony ráccsal zárjuk le.
  • a konnektorokat az egész lakásban lássuk el biztonsági gyerekzárral
  • a gyerekszoba színek harmonizáljanak a lakás többi részével

És most nézzük, melyik korban milyen berendezési tárgyakra van szükségünk és mire érdemes figyelni, hangsúlyt fektetni.

Csecsemőkor:

Ebben a korban a gyerekszobának elsősorban a szülők igényeinek kell megfelelni (praktikum, kényelem).

A szükséges berendezési tárgyak: kiságy, pelenkázó, szekrény, valamint szoptatós szék, vagy olyan ülőalkalmatosság, ahol a szülők kényelmesen etethetik, altathatják gyermeküket.

A pelenkázó vásárlásánál mindenképp ellenőrizzük, hogy megfelel-e a magassága az édesanya magasságához, kényelmesen feléri-e. Mert ha a szabvány méret nem kényelmes, érdemesebb egyedi méretű pelenkázót csináltatni.

 

Tipegőkortól óvodáskorig:

Amint picinyünk mászni, majd járni kezd, az egész lakás területén a lakberendezésben az első és legfontosabb dolog a biztonság! A kis felfedezők mindenre kíváncsiak, félelem nélkül próbálnak felmászni bármilyen lehetetlennek tűnő helyre.

Ahogy nőnek, egyre több játékuk van, aminek következtében a tároló alkalmatosságok száma is nő. A kiságyat lassan felváltja a gyerekágy, és a ruhásszekrény mellett szükségünk lesz játéktároló polcokra, szekrényre is. 2-3 éves korban elkezdenek gyurmázni, rajzolni, színezni, amihez jó, ha van a szobában az ő méretükhöz megfelelő kisasztal székkel. Ebben a korban az ülőmagasság nagyjából 25-30 cm, ehhez az asztalnak kb. 40-45 cm magasnak kell lennie.

Iskoláskor:

Az iskola megkezdésével a gyerekszobába – az eddigi berendezési tárgyak mellett -, az otthoni tanuláshoz szükséges íróasztalnak is helyet kell találnunk. Nem beszélve a tankönyvek, egyéb könyvek, esetleg számítógép elhelyezéséről.

Jó, ha az íróasztal és a hozzá tartozó szék magassága állítható, így azok együtt nőnek kis gazdájukkal. Az iskola első éveiben biztos sokszor ülünk majd csemeténk mellett a közös tanulások alkalmával, így jó, ha az íróasztal mellett van elegendő hely egy plusz széknek. Az íróasztalra mindenképp kerüljön helyi világítás.

 

Amikor tehát nekiállunk a gyerekszoba tervezésének, ne csak az épp aktuális életkorra koncentráljunk! Muszáj szem előtt tartanunk, hogy mire lesz még szükségünk fél, egy vagy 5 év múlva. Ha már a legelején úgy tervezzük meg a szoba méreteit, berendezéseit, hogy a kezdeti berendezési tárgyak mellé elférjen majd a játékpolc, a kisasztal, aztán az íróasztal, akkor nem követhetünk el nagy hibát. Így csemeténk kis birodalma minden életkorban az ő igényeinek megfelelő, személyre szabott gyerekszoba lesz!