Tavaszváró dekorációk

Miután a karácsonyi majd a farsangi dekorációk is visszakerülnek a dobozaikba, beépített szekrénybe vagy a padlásra, de odakinn még tart a tél, mi emberek szinte kivétel nélkül áhítjuk már a tavaszt. Alig várjuk a természet ébredését, az első tavaszi virágok előbújását, a madarak csicsergését, a napfényt és a meleget. De mit tegyünk, ha a kikelet még várat magára? A válasz és a megoldás nagyon egyszerű: hozzuk a tavaszt a lakásunkba!

Tavaszi lakásdekoráció saját kezűleg

Tavaszi dekorációt nem kell feltétlenül készen vásárolni, mi magunk is elkészíthetjük olcsón és praktikusan. Ezeket a díszeket a lakás bármely helyiségében elhelyezhetjük, ráadásul a készítésükkel eltöltött idő már eleve felmelegíti a lelkünk, kiváltképp, ha közös családi programot csinálunk belőle.
A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a picitől a nagyig, az egyszerűtől a bonyolultig. A következőkben a teljesség igénye nélkül szeretnék néhány ötletet megosztani Veletek.

Az ajtóra vidám tavaszi koszorú

Lakásunk díszítését kezdhetjük rögtön a bejárati ajtónál, mely egy vidám koszorúval azonnal jókedvre deríti a hozzánk látogatót. A koszorú alapot elég egyszer megvásárolnunk, és a dekorációs elemek cserélésével használhatjuk mindegyik évszakban. Tavasszal díszíthetjük vidám szalaggal, selyemvirágokkal, vagy dekorgumiból, só-liszt gyurmából készített, majd kifestett motívumokkal, de készen is vásárolhatunk hobby boltokban vagy virágboltokban apró díszítő elemeket: virágokat, pillangókat, katicákat vagy húsvéti motívumokat.

A bejárati ajtóból haladjunk a lakás belseje felé. A családi élet színtere a nappali, valamint a konyha és étkező, a legtöbb időt itt töltjük, ezen kívül itt fogadjuk vendégeinket is.
Öltöztessük tavaszi pompába az étkező- vagy a dohányzóasztalt. A fehér abroszt lecserélhetjük más színűre, vagy egyszerűen feldobhatjuk egy színes vagy mintás futó terítővel. Ugyanígy lecserélhetjük a nappaliban a párnahuzatokat esetleg a drapériákat is.

Használjunk élő virágokat is

Természetesen vannak ennél olcsóbb praktikák is, ilyen például egy élő virágokból elkészített tavaszi kompozíció. Egy lapos kaspóba vagy kerámia tálba állítsunk néhány cserepes tavaszi virágot (kankalint, jácintot, nárciszt vagy tulipánt – utóbbiakat ősszel már ki is ültethetjük a kertünkbe), a cserepek közötti üres helyet töltsük ki szizállal, műfűvel vagy mohával úgy, hogy a cserepeket is eltakarja. Ezekre tűzhetünk tollból készült pillangókat és máris kész a mutatós dekoráció.

A húsvéti díszítés sem igényel túl sok időt és vaskos pénztárcát. Elég, ha szervezünk egy családi kirándulást, mely során gyűjtünk néhány barkaágat, ezeket aztán otthon vázába rendezzük és néhány színes tojást akasztunk rá (ez lehet készen kapható műanyag-, vagy saját kezűleg festett kifújt tojás, de készíthetünk dekorgumiból is különböző színes tojásokat).

A fent említett dekorációkat természetesen nem csak a nappali zónában alkalmazhatjuk, nyugodtan tehetünk virág kompozíciót az előszobába, dolgozószobába, hálóba is, hogy megidézzük a várva várt tavaszt.

A díszek elkészítésénél csupán egyetlen lényeges dolgot tartsunk mindig szem előtt: a dekoráció színei feltétlenül harmonizáljanak a lakás stílusával és színvilágával, így biztosak lehetünk abban, hogy remekművünk osztatlan sikert arat majd.
Lakásotok szépítéséhez és a dekorációk elkészítéséhez kellemes időtöltést és vidám tavaszvárást kívánok Nektek!