Lakberendezési ötletek, kis lakás, nagy lehetőségek

Egy ötven négyzetméter alatti panellakás is lehet nagyon kreatívan berendezett és modern, mint egy nagy alapterületű szépen berendezett családi ház. Elég hozzá az ízlésednek megfelelő színben és stílusban harmóniát sugárzó kényelmes otthon kialakítása. A lakberendezés ötletek kis lakás esetén sokat segítenek.

Világos színek ajánlottak

A kis lakásban az egyik legfontosabb lakberendezési szabály minél több világos szín alkalmazása. A fehér, a bézs, a krém a világosszürke színű falak divatosnak számítanak, és számos lakásban találkozhatunk velük, nem véletlenül. Bármely lakásba beilleszthetők, a használatukkal letisztult tereket kapunk és könnyen tudunk hozzájuk berendezést választani.
A világos árnyalatokat nem kell, hogy csupán a falakra korlátozzuk az otthonunkban, kihasználva a világos színek optikai térnövelő hatását, a kicsi lakásban a világosszínű bútorok is előnyösebben mutatnak a sötétebb tónusúaknál. A minimalista stílushoz bármilyen élénk színű kiegészítőt választhatsz. Ezzel egyidőben lesz rendezett és dizájnos az otthonod.

Stílus és funkcionalitás

Mivel elég kevés négyzetméter áll a rendelkezésre a modern stílus mellett a funkcionalitás is nagy szerepet kap. A tárolás nagymesterei a beépített szekrények mindig jó szolgálatot tesznek, nagyon sok helyet lehet a segítségükkel megspórolni. A helyüket megtervezheted te magad vagy kérheted lakberendező segítségét is. Nagy előnye, hogy teljesen egyedire tervezhetők a polcok, fiókok száma és az is hogy hagyományos vagy toló ajtósok legyenek.
A helytakarékosságot és a jobb kihasználhatóságot szolgálják a kihúzható kanapék, amelyek pillanatok alatt ággyá alakíthatók. Megfelelnek állandó használatra is és vendégágyként is. A kanapé mellé dohányzóasztal is jár. A kicsi terekbe előnyös az üvegfelületű, fokozva vele a légies hatást, de a polcos vagy fiókos változatokkal újabb tárolóhelyhez juthatunk. A bútorvásárlásnál két fő szempontot minden esetben szem előtt kell tartani, méretek és kihasználhatóság.

Élénk kiegészítők

A kisebb terekben a nagyobb helyet elfoglaló kaspók, szobrok helyett javasolt inkább a falat dekorálni. A választási lehetőségek száma szinte végtelen képekből illetve fali díszekből. A fali díszek között a fémből készültektől a makraméig sok mindent találhatunk, ízlés dolga melyiket választjuk az otthonunkba.
A pasztellszínű falakhoz bátran választhatunk élénk színű kiegészítőket, az összhatás remek lesz. A nappaliban az azonos színű takarók, díszpárnák és egy-egy váza otthonos hangulatot teremtenek. Válaszhatunk az éppen érvényes trendek közül, de akár a saját kedvenceink színünket is. A fontos, hogy mindezt az összhang megteremtésével tegyük. A lakberendezés referenciák is segíthetnek az új ötletek megszületésében.

Növények a lakásban

A panellakásban élőknek sem kell lemondaniuk a zöld növényekről és a szép virágokról, amelyek amellett, hogy üde színfoltjai a lakásnak, még kellemesebb hangulatot, otthonosságot teremtenek. A cserepes növények közül a párásabb levegőt kedvelők közül a fürdőszobába is kerülhet néhány, persze a hely függvényében és jó, ha van ablak is, mert a sötétben szegény nem tud fotoszintetizálni. Ablaktalan fürdőszobába inkább selyemvirágot válasszunk. A növényeinknek egyedi szép kaspókat válasszunk, amelyek remekül kiegészítik a dekorációt.