Lakberendezés tanácsok Home Office esetén

Húsz, harminc évvel ezelőtt lehetetlennek látszott otthonról dolgozni. Ma már természetes hogy nagyon sokan „Home Office” végzik a munkájukat hosszabb-rövidebb távon vagy akár állandó jelleggel. A világban jelenleg zajló történések is az otthoni munkavégzést támogatják, ezért is nagyon fontossá vált a munkakörnyezet kialakítása az otthonunkban. Ehhez kínálunk néhány praktikus lakberendezési ötletet.

Legyen elegendő fény

Az elegendő fény egyébként is fontos az otthonunkban, de ha egyben amunkahelyünk is, akkor még inkább szükség van rá. Ha ablaktalan vagy nagyon kicsi ablakkal rendelkező helyiséget van csak módunk irodaként működtetni, akkor gondoskodjunk több álló és falilámpáról. Ha van, rá mód válasszunk ablakkal rendelkező szobát erre a célra és a legjobb, ha az íróasztalt az ablak közelében helyezzük el, kihasználva a természetes fényt.

Határ a munka és a szabadidő között

Otthonról dolgozni egyszerre remek és veszélyes dolog, mert könnyen eltűnhet a határ a munka és szabadidő között. Ezen a dolgozószoba megfelelő különválasztásával lehet segíteni, de ez csak akkor működik, ha a gyakorlatban is így működtetjük. A dolgozószobába elegendő csak a munkához szükséges bútorokat elhelyezni, ami nem jelenti azt, hogy nem tehetjük otthonossá és barátságossá az irodánkat. Amire érdemes figyelni, hogy minél kevesebb olyan dolog legyen az otthoni irodában, ami elvonja a figyelmet a munkától. Amikor pedig letelik, a munkaidő akkor csukjuk be az ajtaját és csak a másnapi munkakezdéskor nyissuk ki.

Válasszuk a minőséget!

Mivel minden nap hosszú órákon át ülünk, majd az íróasztalunk mellett ügyeljünk rá, hogy kiváló minőséget válasszunk, amely a lehető legnagyobb kényelmet biztosítja a számunkra. Ezeken nem érdemes spórolni, mert a közérzetünk mellett az egészségünkre is hatással vannak. A szék legyen konkrétan irodai munkára kialakított, amely kényelmes és tartja a gerincet is. Helytakarékos megoldásnak tűnhet egy kisebb íróasztal, de a gyakorlatban használva sok bosszúság forrása lesz, emiatt érdemes inkább nagyobb asztal mellett letenni a voksunkat. Ha tényleg nagyon takarékoskodni kell a hellyel, akkor válasszunk kihúzható vagy lehajtható asztalt vagy az asztal fölé helyezett polcokkal nyerhetünk több tároló helyet. A látványterv készítés sokat segíthet a döntésben.

Rakjunk rendet rendszeresen!

Az átlátható, precíz munkához fontos, hogy rend legyen körülöttünk. Válasszunk olyan bútorokat, berendezést, amelyek segítenek a rendszerezésben. Az íróasztal legyen sokfiókos, amelyhez több részből álló könyvespolc és gurulós tároló is kapcsolódhat, ha szükséges. A polcok jobb kihasználhatósága érdekében bővíthetjük tároló rekeszekkel, álló irattartókkal, amelyek helyet adnak minden olyan dokumentumnak, amely nem szükséges minden nap. A tollak számára rendszeresítsünk tolltartó poharakat. A kábeleket se hagyjuk szanaszét az útban.

Alakítsuk a hangulatot a saját ízlésünk szerint

A napunk nagy részét ebben a helyiségben fogjuk tölteni, érdemes tehát a hangulatát olyanná alakítani, amelyben jól érezzük magunkat. Válasszunk egymáshoz illő egymással harmonikusan illeszkedő berendezést. A dekoráció tükrözze a saját stílusunkat, tegyünk ki fotókat, inspiráló idézeteket, ötletfalat és szobanövényeket. A növények élettel töltik meg a teret és nyugtató hatásúak.

Ha ügyfélfogadás is van…

Ha a munkánk része az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás, akkor a berendezés kialakításakor is érdeme eleve ebben a szellemben berendezést választani. A rend és a harmónia még inkább hangsúlyt kap. Ha elfér, helyet kaphat egy kisebb asztal két kényelmes fotellel, a vendégekkel való kellemes beszélgetéshez akár egy kávé mellett.  Ha ezt a szoba mérete nem engedi, meg akkor próbáljunk meg helyet szorítani legalább egy kényelmes vendégfotelnek, így munkára és megbeszélésre is alkalmassá válik a dolgozószoba.