Hogyan válassz lakberendezőt?

Az igazán előrelátók már a lakásfelújítás vagy építkezés tervezésekor felkeresnek egy belsőépítész vagy lakberendező szakembert, aki inspirál, ötleteket ad és megoldja az elakadásokat a tervezés és kivitelezés során. Sokan úgy gondolják, hogy majd könnyedén megoldják, hiszen nem nagy dolog néhány színt és berendezést összeválogatni. Aztán amikor belemerülnek a részletekbe, és egyre több kérdés merül fel, az utolsó pillanatban mégis rádöbbennek, hogy jól jönne egy szakértő segítsége.

A referenciák sokat segítenek a lakberendező választásban

Ilyenkor nagyon gyorsan szeretnénk megtalálni a legmegfelelőbb tervezőt, akivel pillanatok alatt egymásra hangolódunk és a legtitkosabb elképzeléseinket is kitalálja. Hogyan igazodjunk el a sok csábító hirdetés vagy ismerősök, barátok ajánlásai között?
Első körben érdemes begyűjteni néhány címet és telefonszámot. A legjobb, ha azokat szűrjük ki, akik weboldallal is rendelkeznek, mert ott a referenciák alapján könnyebb lesz választani. A referenciák adják a legtöbb támpontot. Innen kiderül mennyire sokrétű vagy egyoldalú a stílus, amit képvisel és az is, hogy egyáltalán tetszenek-e a munkái. Egy ajánlat nem ajánlat, kérjünk néhány helyről, így arra is rálátásunk lesz, ár érték arányban ki nyújt majd többet, ha választjuk.

Az ajánlás nem minden esetben működik

Az ajánlások minden esetben jószándékúak, de egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, az a számunkra is tökéletes lesz. Különbözőek az igényeink, a személyiségünk, a stílusunk, az anyagi lehetőségeink, a szimpátiáról nem is beszélve. A kiválasztott lakberendezővel több héten vagy hónapon át számos egyeztetést kell lebonyolítani. Ez kellemes társaságban, olyan személlyel, akivel könnyen egymásra hangolódunk, nyilván sokkal könnyebben megy.

A kompetencia mindennél fontosabb

A lakberendező egy személyben kell, hogy lássa a megvalósítandó projektet a kőműves, a vízvezeték-szerelő, a villanyszerelő, a festő-kartonos, a burkoló és az asztalos szemével. Egy építkezés során minden apró részletnek a helyén kell lenni: a szigeteléstől kezdve, a fűtési rendszeren át a világítástechnikáig, és még sorolhatnánk, és mindez kisebb-nagyobb mértékben összefügg a lakberendező munkájával. Sokan azt hiszik, hogy a lakberendező feladata csupán a fal színét összehangolni a függöny színével, pedig ezek csak a befejezés szakaszában kell, hogy megoldódjanak. A lakberendező munkája ennél sokrétűbb. Nem csak a látványtervezést tanulta meg, hanem képes kiviteli terveket is készíteni. A kiviteli tervek aztán a festő, gipszkartonos, villanyszerelő, asztalos szakemberek kezébe adhatók, így ők pontosan azt tudják megvalósítani, amit a látványterveken a lakberendező a megrendelővel karöltve megálmodott.

A jó lakberendező mögött felkészült csapat áll

Szerencsés, ha a lakberendező mögött ott egy mindent megoldani képes csapat, vagy legalábbis a rendelkezik egy olyan ajánlott mesterlistával, amin megbízható szakemberek állnak. A lakberendező kiválasztásakor érdemes ezeket is tisztázni, milyen szintű segítségre számíthatunk és vajon kielégíti-e a mi igényeinket, vagy az építkezésnek csak bizonyos szakaszában számíthatunk rá.

Fontos tisztázni és mindenképpen a szerződésbe foglalni a határidőket is a személyre szabott ajánlattal együtt. A tételes árajánlatban remélhetőleg leírásra kerül minden munkafolyamat és terv, ami a közös munka során megvalósításra kerül majd. A legígéretesebbekkel érdemes telefonon és személyesen is egyeztetni és ez alapján már biztosan sikerül kiválasztani azt, akivel gördülékenyen valósítható meg az álom otthonunk.