A legkedveltebb lakberendezési stílusok

 

Ebben a blogbejegyzésemben a legkedveltebb lakberendezési stílusok közül hármat szeretnék bemutatni.
Az ügyfeleim döntő többsége az első találkozó alkalmával a modern stílust definiálja vágyott célként, akár szóban, akár motivációs képek formájában.
A modern mellett töretlenül népszerű a letisztult skandináv stílus.
És bizony egyre többen szeretnék becsempészni a loft stílust az otthonukba, irodájukba.

Modern lakberendezési stílus

A modernség legfontosabb ismérve, hogy a korábbi normáktól eltérő tárgyakat, alkotásokat teremt. Ez megnyilvánulhat az esztétikai megjelenésben, de lehet szerkezeti eltérés is. A modernség hasonlít a minimalizmushoz azzal a különbséggel, hogy melegebb hangulatot áraszt, ennek köszönhetően igen nagy népszerűségnek örvend a lakberendezésben és a belsőépítészetben.

Legjellemzőbb színei a föld színek, meleg barnák, törtfehér, bézs, tejeskávé, mogyoró, kevés élénk tónussal. A felhasznált anyagokra sokféleség jellemző: természetes anyagok, fa, bőr, kövek fémmel, üveggel és egyéb mesterséges anyagokkal kombinálva.
A modern lakás fontos eleme a sok természetes fény a nagy ablakoknak köszönhetően és a sok mesterséges fény a számos fényforrásnak, és a fényt visszaverő világos falaknak köszönhetően. Fontos a függönyválasztás, ami lehetőleg földig érő legyen, ennek köszönhetően még nagyobbnak látszanak az ablakok és növeli az otthonosság érzetet is.
A tökélesetesen megkomponált mesterséges világítás is hangsúlyos szerepet kap. A segítségével kiemelhetünk egy-egy a számunkra fontos részletet, a meleg színhőmérsékletű fényforrásokat kreatívan kombinálva, esetleg álmennyezettel kiegészítve igazán meleg, otthonos légkört teremthetünk. Akár rejtett, akár célzott világítást választunk, törekedjünk az egységességre.

A modern stílusban mindennek megvan a helye és funkciója, a praktikum szinte elvárás egy modern enteriőrben. A legnagyobb hangsúlyt a felületek kapják, a falak, a padló és a bútorok. A felületek modernek és nyűhetetlenek, a bútorok letisztultak és áramvonalasok. A lágyságot textíliákkal varázsoljuk a térbe. Földig érő fényáteresztő és dekor függönyök, a velük harmonizáló díszpárnák, a hosszúszálú tűzött szőnyegek kellemessé teszik a szoba hangulatát. Nem hiányozhatnak a kiegészítők, a modern stílusban helye van a vázáknak, növényeknek, könyveknek, de mindent csak mértékletesen, ügyelve a szín- és anyaghasználatra.

Bármilyen lakás vagy ház korszerűsítésekor alkalmazható a modern stílus. Ideális választás azok számára, akik jól szervezett, praktikus otthonra vágynak, amely nem zsúfolt és a kényelmet is biztosítja a használói számára. Tökéletes választás a nagy tágas egybenyitott tereket kedvelőknek, akinek fontos a rend. A dekorációban nem ad olyan nagy szabadságot, mint a skandináv stílus, ezért a modern stílus megkíván egy karakteres fűszerszínt, valamint a világításra és a függönyre ajánlatos többet áldozni. Ezzel megteremthetjük az alapjait egy kényelmes modern otthonnak.

Skandináv lakberendezési stílus

Harmóniában a csodás természettel a  skandináv stílus legfontosabb jellemzője.  A hosszú telek nem teszik lehetővé a skandináv népek számára, hogy sok napsütésben részesüljenek. A hideg, barátságtalan időjárás miatt sok időt töltenek el az otthonaikban és fontos, hogy a napfényből minél többet be tudjanak engedni, ezért igen nagy előszeretettel használják a fehér színt a magas fényvisszaverő tulajdonsága miatt. A fehér másik előnye még, hogy optikailag tágítja a teret, az összefüggő terek pedig szintén támogatják a fény terjedését és a család életére is pozitív hatással vannak.
A fehér színt, esetleg a világosszürkét nem csupán a falakon használják, a nagyobb bútorok és a kárpitok is fehérre festődnek, így együtt élnek a térrel, ahelyett, hogy uralnák azt.

A skandináv stílus a természetből táplálkozik. Jellemzőek a világos színű faanyagok, a természetes alapú textíliák, kezeletlen felületek, nemcsak a bútorok, hanem a padló esetében is.
A skandináv stílusú otthonok natúr bútorait színes textíliákkal tehetjük élénkebbé. Az otthonosság a részletekben rejlik: puha élénk mintás textíliák, zöld szobanövények. A kiegészítőkre is jellemző a természetesség: fonott kosarak, üveg és kerámia dísztárgyak, amelyeknek mindig van funkciójuk is.A letisztult skandináv stílus jól megfér a vintage elemeivel, sőt egyáltalán nem kötelező mindenből új. Egy két régebbi bútor és a DIY elemek csak növeli az otthonosság érzését. A családias, bensőséges hangulat tovább fokozható kedves emlékeket idéző régi tárgyakkal. A fehér és natúr színek teret adnak a faldekorálásnak fényképekkel és akár saját kezűleg alkotott festményekkel.

Akár évszakonként átkomponálhatjuk a dekorációt. A nagy kiterjedésű összenyitott terek akkor érvényesülnek igazán, ha meleg sárgás fényben ragyognak, ezért fontos szerepet kap a megvilágítás. Nappalra széthúzzák a függönyöket, így beáramolhat a napfény az este beálltával pedig sok meleg fényű lámpatest, állólámpa, olvasólámpa mellett mécsesek és gyertyák teremtenek meleg hangulatot. A koronát minderre a kandalló teheti fel, persze nem kötelező jelleggel.
A természetszeretet, az egyszerű és praktikus dolgok biztosítják a kellemes, otthonos, rendezett hangulatot, ami garantálja, hogy az ott élők jól érezzék magukat bármekkora méretű is a lakás. A szellős elrendezés a sok fény és a világos színek optikailag tágítják a teret és a berendezés inkább kreativitás, mint pénz kérdése, így kisebb költségvetéssel is igényes otthonunk lehet.  Remek választás gyerekes családoknak, ahol a gyerekek alkotásai is a dekoráció részévé válhatnak. és az ügyes kezű alkotni szeretőknek, akik saját munkáikat használhatják fel erre.

Loft lakberendezési stílus

A loft szó eredetileg padlásteret, tetőteret jelent, de ma már nem csupán ebben az értelemben használjuk. A loftlakás nem tetőtéri lakást jelent a ma embere számára, hanem az ipari létesítmények lakás célú felhasználásával létesült luxusotthon. New Yorkban az 1950-es évek tájékán a Greenwich Village negyed népszerűvé vált, aminek köszönhetően megugrottak az ingatlanárak. Ezen oknál fogva a környéken élő művészeknek muszáj volt más lakhatási lehetőség után nézni. Ők vették birtokba elsőként a Soho elhagyott üzemcsarnokai, raktárépületeit, ott egy helyen adott volt az élettér, a műterem és a kiállítási hely. Mindez a város központjában.

A ’80-as évek közepéig javarészt művészek éltek ezzel a lehetőséggel, azonban az 1987-ben bemutatott Wall Street című film vonzóvá tette a yuppie-k körében is.
Az emberi leleményességnek nincsenek határai így a világ több pontján találkozhatunk lakássá alakított szélmalommal, magtárral, iskolával, nyomdával, sőt középkori templommal is. E különleges terek berendezése nyomán új irányzat született: a loft, amely nem csupán berendezett teret, inkább életformát jelent.

A loft lakások legnagyobb vonz ereje, hogy a hatalmas egybefüggő tér nem szab határt az ember fantáziájának. A belmagasság 4-5 méteres, melyhez nagyméretű nyílászárók tartoznak, varázslatos kilátást és sok fényt ígérve.  A váratlan magasságváltozások, a helyenként belógó gerendák a nagy szögletes terek komoly feladat elé állítják a belsőépítészt vagy lakberendezőt és a lakókat is.
A betonoszlopok egyedi hangulatot teremtenek és nem csupán esztétikai szempontból maradhatnak a helyükön, inkább vitathatatlanul nagy előnyük a nyűhetetlenségükből származik. A fém, a beton, a fa, a kő és az üveg alapanyagoknak számítanak, ha loftról beszélünk.
A loft stílust okkal érezhetjük kicsit férfias stílusnak. A loft otthon legkedveltebb színei a fekete, antracitszürke, szürke, ezekhez társulhat tégla, nyers beton. Mindezek hidegségét, ridegségét meleg tónusú, markáns erezetű fa használatával ellensúlyozzák, amely megjelenhet a bútorokon, konyhapulton, falburkolatokon.

A lakás közösségi részei nem választódnak el egymástól, csak az intim elvonulásra szánt helyiségeket alakítják ki, így a lakás egybefüggő tér, amely a mindennapokban a család igényeit szolgálja.
A berendezés szabadon alakítható, mivel a gyárépületek hangulata miatt eleve különleges, ezért elronthatatlan, lehetetlen mellé fogni a berendezéssel.
Hazánkban igen kevés gyárépületet mentenek meg a fejlesztők, emiatt is nagyon magas áron juthatunk hozzá. Akiknek nagyon magas a szabadság iránti vágyuk és nagy társasági életet élnek, erre pedig anyagilag is tudnak és akarnak is áldozni azok csodás loft lakást hozhatnak létre egy profi lakberendező segítségével.

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy a fenti stílusú enteriőrökbe milyen kisbútorok, dekorációk, kiegészítők illenek, a http://www.biano.hu oldalon hatalmas választékot találunk, amit nem mellesleg stílus alapján is le lehet szűrni! Így biztos nem fogunk mellé, ha az átalakítást, felújítást a fenti stílusok valamelyikében önállóan végezzük.

A BIANO egy bútor- és dekorációkereső, ahol több webáruház kínálatából válogathatnak a látogatók,  nem csupán egy webáruház korlátozott kínálattal.
Itt biztosan megtalálja, bármi is az, amit keres.