Home staging lakott lakás esetén

A home staging létjogosultsága ma már nem kérdés az eladók számára, hiszen jelentős összegtől eshetnek el, ha erre nem gondolnak a lakásuk, házuk értékesítésénél. Ez nem okozhat nagy gondot, ha már üres az ingatlan, de milyen lehetőségeink vannak, ha az értékesítés időszaka alatt még benne laknak az eredeti tulajdonosok. Ez esetben kissé nehezebb a dolgunk, de semmi sem lehetetlen. A költözés mindannyiunk számára félelmetes mumus. Rengeteg cipelés és pakolás, ami egyáltalán nem könnyű feladat, de az életünk során néhányszor mindannyian kapunk belőle.

Tegyük szellőssé a tereket

A terek szellőssé tételének legnagyobb akadálya legtöbbször a rengeteg bútor, amit az évek során felhalmozunk az otthonunkban. A minden nap használt eszközök mellett gyakran ott vannak a nagyon ritkán használt tárgyak is. A szelektálással nem kell megvárnunk a költözést. Elkezdhetjük már most. Nagyon sok holmiról kiderül, hogy nyugodtan eladhatjuk vagy elajándékozhatjuk, mert teljesen felesleges. Ez egy remek alkalom a lomtalanításra, minden felesleges kacattól való megszabadulásra. Ha van garázsunk akkor ott tárolhatjuk a dobozokat, ha nincs akkor bérelhetünk raktárt akár 1-2 hónapra is. Amit már 1-2 éve nem használtunk, azt biztos, hogy nem fogjuk ezután sem. Gondoljuk át melyek azok a tárgyaink, amelyekre biztosan szükségünk lesz a mindennapjainkban és csak azok maradjanak. A bútorozást is érdemes átgondolni, azokat a bútorokat, amelyeket nem viszünk magunkkal az új otthonunkba és a lakás eladást sem segítik érdemes eladni vagy elajándékozni. Ha szükséges újat vásárolni helyette akkor olyat válasszunk, amely segít az ingatlan szebb arculatának kialakításában. Megéri a befektetést, mert a jó home staginggel milliókat nyerhetünk.

A vevőt vendégként várjuk

Ha a hibákat kijavítottuk, a helyükre kerültek a bútorok, patyolattiszta a lakás, még nem vagyunk készen.  Ezt az állapotot fenn kell tartanunk az értékesítés idejére. A lehetséges vevőnek éppen azt az állapotot kell találnia amire a fotók alapján számít. Nem okozhatunk neki csalódást az általános kuplerájjal. Ez persze egyáltalán nem könnyű feladat egy olyan lakás esetén, ahol a család éli a mindennapjait és akár még több gyerek is van. Ha nem hagyjuk felgyűlni a rendetlenséget, nem is lesz olyan nehéz dolgunk. Ha telefonál az érdeklődő fél óra és már helyére is kerülhetnek a dolgok. Kisgyermekes családok esetén javasolt a játékok egy részét is elcsomagolni. A kedvencek maradjanak, de a többi nem fog hiányozni, sőt újra lehet neki örülni amikor az új lakásban kicsomagolásra kerül. A használatban maradó játékokat tároljuk esztétikus kosarakban. Ha nem gyerekes család a célcsoportunk akkor minél kevesebb látszon a játékokból, ne legyen idegen számukra a környezet.

A home staging során a célcsoport érdekei legyenek az elsők

A home staging során a célcsoport igényeit tartsuk szem előtt elsősorban. Ez nyilván nem kevés munka és alkalmazkodás a család minden tagjának részéről, de minél jobban sikerül a feladat megoldása annál rövidebb ideig tart az átmeneti állapot. Megéri ez a kis áldozat, mert így a lakás az átlagosnál lényegesen rövidebb idő alatt, a legjobb áron megtalálja új tulajdonosát mi pedig költözhetünk a következő álom otthonunkba.